09-08-11

Beatrix Potter

Beatrix Potter werd op 28 juli 1866 inLonden geboren, in een welgesteld gezin. Ze ging in haar jeugdjaren niet naar school maar kreeg thuis les van een gouvernante. Ze kwam dus niet veel in aanraking met andere kinderen.

 

In de zomer, als haar vader een landhuis huurde, eerst in Schotland en later in het Lake District, kwam Beatrix veel in aanraking met dieren en met de natuur.

 

 Het Lake District

 

Haar eerste uitgave van The Tale of Peter Rabbit.


 

In 1901 stuurde miss Potter het manuscript van Peter Rabbit naar minstens zes uitgevers die allen weigerden om het uit te geven. Ze besloot daarop om het zelf te laten drukken. Een eerste oplage van 250 stuks was gereed in december 1901 en in januari liet ze er 200 exemplaren bij drukken.

Haar carrière als schrijfster en tekenares van kinderverhalen begon eigenlijk in 1902. Haar eerste verhaal  van Peter Rabbit, werd uitgegeven door Frederick Warne.

 In 1905 vroeg  redacteur  Norman Warne haar ten huwelijk. Hij werd echter ziek en stierf slechts een paar weken later.

 

 

Datzelfde jaar kocht Beatrix een boerderij in Sawrey in het Lake District met de naam Hill Top. Daar bracht ze zoveel mogelijk tijd door, hoewel ze nog bij haar ouders woonde. De boerderij en het landelijke gebied eromheen begonnen in haar verhalen een rol te spelen en vele illustraties laten plekken als Lake District zien die tot op de dag van vandaag onveranderd zijn gebleven. In 1913 trouwde zij met William Heelis, een plaatselijke advocaat, en ging permanent in Sawrey wonen. Nu kregen schrijven en schilderen een tweede plaats naast het boerenbedrijf en de schapenfokkerij. Met een erfenis van haar ouders en uit de royalty’s van haar boeken kon ze stukken land aankopen om deze als beschermd natuurgebied te kunnen behouden.

File: Beatrix Potter, Miss dreumes, Ties Mouse.jpg

Na het knusse verhaal over Peter Rabbit, werd er ook andere figuurtjes geboren onder ander Minetje Miezemuis, Eekhoorn Hakketak en zoveel andere wereldbekende dieren uit de kleine boekjes van Beatrix Potter. Bij elk verhaal is er een uitleg vooraf over de tijd waarin het verhaal verscheen en de situatie waarin Beatrix Potter de prenten schetste. De dieren met hun menselijke trekjes, soms zelfs aangekleed met jasjes, schortjes en schoentjes beleven avontuurtjes die dicht bij de belevingswereld van het kind staan. Elk verhaaltje is een afgerond geheel, al hebben sommige verhalen wel een relatie met elkaar. Hoewel er soms een mens in de verhalen voorkomt, is de hoofdrol weggelegd voor de dieren. Omdat voor de talrijke, prachtig ingekleurde tekeningen gebruik is gemaakt van de originele illustraties, komt elk detail goed tot zijn recht. Een boek om vaak naar te grijpen door de warme sfeer en de eenvoudige verhaaltjes, die ondanks het feit dat ze al oud zijn, nog steeds betoveren. Doordat de tekeningen minstens zo belangrijk zijn als het verhaal noodt het boek tot vaak te bekijken.

File: Beatrix Potter, Benjamin Bunny, mevrouw Konijnen shop.jpg

 

Beatrix Potter overleed in Samrey, Lancashire op 22 december 1943

15:37 Gepost door Linda in Tekenen en schrijven

De commentaren zijn gesloten.