11-08-11

Oscar Wilde

Oscar Wilde werd geboren als de jongste zoon van Sir William en Lady Jane Wilde in Dublin op 16 oktober 1854. Zijn moeder, Jane Francesca Elgee, was in Ierland bekend als een zeer nationalistische schrijfster onder het pseudoniem Speranza. Ook vertaalde zij boeken in het Frans en Duits. Zijn vader was een vooraanstaand oog- en oorchirurg en schreef boeken over archeologie en folklore. 

 

 

Oscar Wilde studeerde klassieke talen aan het Trinity College in Dublin. Hij was een briljant student, en sleepte aan het Trinity de felbegeerde Berkeley Gold Medal in de wacht. Hierna ging hij naar het Magdalena College In Oxford. Daar won hij de Newdigate Prize voor zijn gedicht Ravenna. Nadat hij was afgestudeerd, verhuisde hij naar Chelsea om een literaire carrière. In 1881, publiceerde hij zijn eerste collectie van Poëzie ‘gedichten’, die gemende gevoelens naar voorbrachten bij critici.

Bestorm mijn hart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 29 mei 1884 trouwde hij met Constance Loyd, dochter van een rijke Queen’s Counsel Horace Loyd en ze kregen twee zonen. Met ondersteuning van zijn familie kreeg Oscar een baan als de redacteur van Woman’s World Magazine, waar hij werkte van 1887 tot1889. In1888 publiceerde hij “De Happy Prince and Other Tales”, fairy verhalen geschreven voor zijn zoons. Zijn eerste en enige roman, Het Portret van Dorian Gray, werd gepubliceerd in 1891 en hij ontving een zeer negatieve reactie.

 Oscar Wilde - Het portret van Dorian Gray

Oscar begon in 1891 een affaire met Lord Alfred Douglas, bijgenaamd ‘Bosie’, die zowel de liefde van zijn leven als zijn ondergang zou worden. Door zijn homoseksuele voorkeur ging hij in tegen het heersende preutse victoriaanse taboe, wat hem in 1895 een aanklacht op leverde en werd veroordeeld. Door zijn veroordeling, werd Oscar financieel geruïneerd en sociaal geïsoleerd. Hij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar. Na zijn vrijlating verliet hij Engeland en vertrok naar Parijs. Waar hij “The Ballade of Reading Gaol” schreef, de onthulling van zijn bezorgdheid voor de gevangenis in onmenselijke omstandigheden.

the-ballad-of-reading-gaol-oscar-wilde

Oscar grootste talent was het schrijven van toneelstukken onder ander, “Lady Windermere’s Fan” hij produceerde ook een reeks komedies waaronder ‘A Woman of No Importance’n ‘An Ideal Husband’ en The Importance of Being Earnest’. Deze toneelstukken waren zeer geprezen en zo werd Oscar een gevestigde toneelschrijver. 

Zijn literair werk omvat romans, verhalen, sprookjes, drama en poëzie. Het staat onder invloed van het in zijn tijd opkomend estheticisme. Daarin wordt minder waarde gehecht aan een precieze nabootsing van de werkelijkheid, maar men gaat ervan uit dat de kunst omwille van de kunst bestaat, zodat er alle ruimte ontstaat voor de uiterlijke schoonheid van het kunstwerk. Oscar is vooral beroemd geworden door zijn roman ‘Het Portret van Dorien Gray’, waarin de narcistische schoonheidscultus van de estheet op een ironische manier wordt beschreven. 

Hij bracht de rest van zijn leven door in goedkope hotels in Parijs, waar hij ook is gestorven op 30 november 1900.

14:28 Gepost door Linda in Schrijvers

De commentaren zijn gesloten.