06-12-11

Het geliefde sierraad van de Kelten

 

 

Een van de sierraden die vooral bij de Kelten geliefd was de Torc.

 

Een torc is over het algemeen een gesmede halsband, maar ook wel een armband. De meestal gevlochten staaldraad is in een ronde vorm gebogen maar heeft aan een zijde van de ‘cirkel’ een opening. Beide einden van de band zijn meestal mooi bewerkt, vaak met dierenhoofden, en raken elkaar bijna.

 

Omdat de opening tussen de twee eindstukken zo klein is is het tot op de dag van vandaag de vraag hoe de dragers hun sierraad omkregen aangezien ze nooit met hun hoofd tussen de opening gepast hadden. Vermoed wordt dan ook dat de sierraden om de nek of om de arm gesmeed werden.

 

De torc is een oud sierraad. Al in de 6de eeuw voor Christus werd de Keltische godheden afgebeeld met een torc rond hun nek als teken van hun goddelijke macht of magische kracht.

Keltische strijders vochten met hun torc als symbool van hun kracht als krijger.

Ook edelen droegen de torc als symbool van hun hoge status.

       

 Tegenwoordig zijn er redelijk wat torc sierraden te koop. Dit komt omdat de hippies de    torc een mooie sierraad vonden en ze zorgden er voor dat het weer modieus werd. Vanaf dat moment was de torc in verschillende varianten verkrijgbaar: als halsband, armband, maar ook als ring. Vooral de armbanden zijn tot op de dag van vandaag erg populair.


 

De torc is tegenwoordig ook het symbool dat een Ierse saoi (wijsheid) krijgt.

Dat wordt uitgereikt van de meest vooraanstaande Ierse vereniging voor kunstenaars Aosdana.

In zeldzame gevallen wordt aan een lid van Aosdana  een saoi uitgereikt voor zijn uitstekende werk in de kunst. Het is een bijzondere titel omdat hij door maar zeven mensen gedragen, wordt voor het leven. Er zijn nooit meer dan 7 mensen saoi. Pas als een saoi sterft kan er een nieuwe verkozen worden.

Dit gebeurd door middel van stemmingen.

 

Foto Omschrijving komt hier

 

http://aosdana.artscouncil.ie/

11:16 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

De commentaren zijn gesloten.