09-12-11

Met de LVtjes naar Tongeren

28.jpg

Dat is toch een knappe kerel hé

1.jpg

 

Wij waren eigenlijk niet gekomen voor die knappe kerel maar om een bezoekje te brengen aan het Gallo-Romeins Museum.

Het is al twee jaar dat het Gallo -Romeins Museum van Tongeren terug open is voor het grote publiek na drie jaar intensieve werkzaamheden en ze zijn er helemaal klaar voor om mee te draaien aan de top van de archeologische musea in Europa.

Ambities die tot uiting  komen in zowel de architectuur, de permanente collectie als in de tijdelijke tentoonstellingen.

Via een duidelijk uitgezet traject maakt men een reis doorheen de tijd, van de Neanderthaler tot de Merovinger.

 

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

Johan zou ook zo een uniform willen, en het zou hem nog passen ook…

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

18.JPG

http://www.galloromeinsmuseum.be/

 

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek was ook meer dan een bezoekje waard. 

19.jpg 

Stad en wijde omgeving worden gedomineerd door de gotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ontegensprekelijk één van de mooiste religieuze bouwwerken die ons land rijk is. Meer dan 300 jaar waren nodig om dit prachtig monument te voltooien. Het interieur is uitermate rijk aan kunstschatten. Bekendst is ongetwijfeld het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve Vrouw van Tongeren.

Aan de oostzijde van de basiliek bevindt zich de Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw. Deze werd in het begin van de 13de eeuw vergroot en herbouwd in zijn  huidige vorm om de verlenging mogelijk te maken van het Gotisch koor van de basiliek. De rechtop geplaatste grafstenen, evenals de hoekkapellen aan de oostzijde, dateren uit latere perioden. Tussen de kloostergang en de ingang van de kerk bevindt zich een Romaans Christusbeeld uit de 11de eeuw.

20.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

24.JPG

25.JPG

26.JPG

27.JPG

Een echte aanrader.

23:44 Gepost door Linda in Genieten

De commentaren zijn gesloten.