10-11-12

Whisky voor een betere wereld…

 

De Schotse economie en vele Schotten lopen grotendeels op whisky, en nu kunnen zelfs Schotse huizen er mee van stroom worden voorzien! In het plaatsje Rothes wordt een centrale aangelegd die de afvalmaterialen van verschillende whiskydestilleerderijen omzet in warmte en elektriciteit. In 2013 moet de centrale klaar zijn.

Bij het destilleren van whisky blijven grote hoeveelheden organisch materiaal over, genaamd "draff". Dit materiaal zal in de centrale worden verzameld en verbrand, waardoor 9000 huizen in de omgeving van stroom kunnen worden voorzien. Een ander restproduct, "pot ale", dat overblijft onderin de destilleerketels, wordt omgezet in kunstmest en veevoer.

Het restmateriaal van zestien destilleerderijen, waaronder bekende merken als Glenlivet, Chivas Regal, Macallan en Famous Grouse, zal in de centrale verwerkt worden.

Milieugroepen in Schotland laten weten blij te zijn met het grootschalige project, dat een goede toevoeging vormt voor de duurzame energie-industrie van Schotland.

01:16 Gepost door Linda in weetjes

De commentaren zijn gesloten.