20-03-13

Bezoek gebracht aan Louvre Lens

 1.JPG

Het museum is omringd door glazen wanden, waardoor de lichtinval immens is. In de groene omgeving van het museum komen de meest prestigieuze collecties van het Louvre tezamen. Geheel gericht op de toekomst vormt het museum een eigentijds en modern gebouw, gerealiseerd door het Japanse architectenbureau SANAA.

2.JPG

Wat in de inkom meteen opvalt, is de luchtige picknickruimte. Nog nooit zag ik een museum zo nadrukkelijk zijn democratisch reizende bezoekers verwelkomen. Een tweede schok zijn de drietalige opschriften. Naast het Frans en het Engels is het Nederlands de voertaal. Wat kom ik toch uit een bekrompen land, waar in Waalse musea nauwelijks of geen Nederlands te vinden is. De Fransen, die we zo graag als hooghartige chauvinisten wegzetten, getuigen eens te meer van grote klasse.

3.JPG

Ook de opstelling is revolutionair. De grote zaal – Galerie du Temps – is opgevat als een gigantische tijdsbalk. Over de licht hellende vloer begint de reis bij Egyptische sarcofagen, om te eindigen in 1830 bij het topwerk van Eugène Delacroix ‘La Liberté guidant le peuple'.

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

Daarnaast wil het nieuwe museum twee keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling doen. Als start van het Louvre Lens werd de Renaissance belicht. Ook die tentoonstelling haalde een topcollectie van Parijs naar Lens. 

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

Bedoeling van gans het project is dat mensen weer leren kijken naar kunst, en begrijpen wat ze zien. Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald, van informatica tot publieksbegeleiding. Maar tegelijk is het geen museum dat een vaste collectie heeft in magazijnen. Ook restauraties voor het Louvre vinden ook plaats in Lens, waarbij je als bezoeker over de schouder mag mee kijken.

11.JPG

Het is zaterdagmorgen en het is er overvol. Niettegenstaande de drukte is het verbazend stil. Zelden zag ik zoveel mensen aandachtig van een museum genieten. Het Louvre Lens is tezelfdertijd laagdrempelig en sacraal. Een plek waar kunst getoond wordt zonder te frustreren. Waar ook de highbrow kenner zich thuis voelt. De vraag of kunst de wereld kan redden, is al te vaak gesteld. Wie daar nog aan twijfelt, moet naar Lens.

00:08 Gepost door Linda in kunst

De commentaren zijn gesloten.