25-03-13

Ze hebben gouden handen...

 

Honderden ambachtslieden in heel België zetten vandaag de deuren van hun atelier open voor liefhebbers en nieuwsgierigen om samen met ons hun passie te delen. De hele dag kon je binnenkijken bij chocolatiers, meubelmakers, hoedenmakers, beeldhouwers, stylisten, juweelontwerpers en nog zoveel andere vakmensen.

Het geeft de bezoekers de kans om een originele zondag met het gezin door te brengen, en dat hebben we ook gedaan.

 

Langs één van de diepste waterlopen in West-Vlaanderen ligt 'Den Overdraght'. Den Overdraght is een kijk en doe boerderij. Ideaal om met uw kleinkinderen er een bezoekje te brengen.

 

Tijdens de rondleiding was er aandacht voor melkvee, varkens, schapen, neerhofdieren en het landschap.


Ze vertelden uitgebreid over de speciale en zeldzame schapenrassen en hun specifieke kenmerken. Een kleine demonstratie toont wat je zoal met wol kan doen, onder ander spinnen, twijnen en vilten. En wie het durft, kan het zelf eens oefenen.

 

 

 

'Verwondering en verbazing', dit biedt u den Overdraght.

 

 

Daarna een bezoek gebracht aan het kunstatelier Kerat in Wervik.

 

Kunst restaurator Frederik Knockaert en zijn collega Carolien De Wilde verrichten hier minutieus restauratiewerk op kunstvoorwerpen in opdracht van musea, kerken, antiquairs en particulieren.

 

 

Een alarm- en een afzuiginstallatie beveiligen de zaak respectievelijk tegen kunstrovers en giftige verfdampen.

 

 

Onder grote lampen die natuurlijk daglicht imiteren wordt er geretoucheerd met behulp van kleurpigmenten, natuurhars, ivoor, gips en bladgoud.

 

 

 

Op de werktafels van Atelier Kerat belanden schilderijen, beelden en vergulde kaders die door een beschadiging of de tand des tijds aan restauratie toe zijn.

 

 

 

 Het was een plezier om Frederik in het midden van oude en moderne meesters te horen vertellen over het hoe en het waarom van restauratie. Zijn verhaal ging zowel over het reinigen als over het fixeren, verstevigen en verdoeken van schilderijen, beelden, gravures en lijsten.

 

Het was een schitterende en een leerzame namiddag.

04:13 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

De commentaren zijn gesloten.