28-03-13

ARhus

Onze nieuwe bibliotheek aan De Munt luistert vanaf nu naar de naam ARhus.

Het kenniscentrum en de bibliotheek aan De Munt luistert naar de naam ARhus.

 De eerste twee hoofdletters verwijzen naar de Roeselaarse dichter Albrecht Rodenbach, die in 1880 stierf in het huis dat voor de bouw van het nieuwe complex moest wijken. ‘Hus' is bovendien het dialectwoord voor huis. Omdat West-Vlamingen het doorgaans toch wat moeilijk hebben met de uitspraak van de g en de h, wordt ook de link met de mythologische figuur Argus gelegd. En laat de reus, die met zijn honderd ogen de rivale van Hera in de gaten moest houden, dan weer symbool staan voor alziend en alwetend.

 ‘Enerzijds ben ik tevreden dat Albrecht Rodenbach niet helemaal vergeten is, maar  zullen mijn kleinkinderen over enkele jaren bij ARhus nog aan Albrecht Rodenbach denken?

 Dat is maar de vraag…

02:21 Gepost door Linda in weetjes

25-03-13

Ze hebben gouden handen...

 

Honderden ambachtslieden in heel België zetten vandaag de deuren van hun atelier open voor liefhebbers en nieuwsgierigen om samen met ons hun passie te delen. De hele dag kon je binnenkijken bij chocolatiers, meubelmakers, hoedenmakers, beeldhouwers, stylisten, juweelontwerpers en nog zoveel andere vakmensen.

Het geeft de bezoekers de kans om een originele zondag met het gezin door te brengen, en dat hebben we ook gedaan.

 

Langs één van de diepste waterlopen in West-Vlaanderen ligt 'Den Overdraght'. Den Overdraght is een kijk en doe boerderij. Ideaal om met uw kleinkinderen er een bezoekje te brengen.

 

Tijdens de rondleiding was er aandacht voor melkvee, varkens, schapen, neerhofdieren en het landschap.


Ze vertelden uitgebreid over de speciale en zeldzame schapenrassen en hun specifieke kenmerken. Een kleine demonstratie toont wat je zoal met wol kan doen, onder ander spinnen, twijnen en vilten. En wie het durft, kan het zelf eens oefenen.

 

 

 

'Verwondering en verbazing', dit biedt u den Overdraght.

 

 

Daarna een bezoek gebracht aan het kunstatelier Kerat in Wervik.

 

Kunst restaurator Frederik Knockaert en zijn collega Carolien De Wilde verrichten hier minutieus restauratiewerk op kunstvoorwerpen in opdracht van musea, kerken, antiquairs en particulieren.

 

 

Een alarm- en een afzuiginstallatie beveiligen de zaak respectievelijk tegen kunstrovers en giftige verfdampen.

 

 

Onder grote lampen die natuurlijk daglicht imiteren wordt er geretoucheerd met behulp van kleurpigmenten, natuurhars, ivoor, gips en bladgoud.

 

 

 

Op de werktafels van Atelier Kerat belanden schilderijen, beelden en vergulde kaders die door een beschadiging of de tand des tijds aan restauratie toe zijn.

 

 

 

 Het was een plezier om Frederik in het midden van oude en moderne meesters te horen vertellen over het hoe en het waarom van restauratie. Zijn verhaal ging zowel over het reinigen als over het fixeren, verstevigen en verdoeken van schilderijen, beelden, gravures en lijsten.

 

Het was een schitterende en een leerzame namiddag.

04:13 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

20-03-13

Bezoek gebracht aan Louvre Lens

 1.JPG

Het museum is omringd door glazen wanden, waardoor de lichtinval immens is. In de groene omgeving van het museum komen de meest prestigieuze collecties van het Louvre tezamen. Geheel gericht op de toekomst vormt het museum een eigentijds en modern gebouw, gerealiseerd door het Japanse architectenbureau SANAA.

2.JPG

Wat in de inkom meteen opvalt, is de luchtige picknickruimte. Nog nooit zag ik een museum zo nadrukkelijk zijn democratisch reizende bezoekers verwelkomen. Een tweede schok zijn de drietalige opschriften. Naast het Frans en het Engels is het Nederlands de voertaal. Wat kom ik toch uit een bekrompen land, waar in Waalse musea nauwelijks of geen Nederlands te vinden is. De Fransen, die we zo graag als hooghartige chauvinisten wegzetten, getuigen eens te meer van grote klasse.

3.JPG

Ook de opstelling is revolutionair. De grote zaal – Galerie du Temps – is opgevat als een gigantische tijdsbalk. Over de licht hellende vloer begint de reis bij Egyptische sarcofagen, om te eindigen in 1830 bij het topwerk van Eugène Delacroix ‘La Liberté guidant le peuple'.

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

Daarnaast wil het nieuwe museum twee keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling doen. Als start van het Louvre Lens werd de Renaissance belicht. Ook die tentoonstelling haalde een topcollectie van Parijs naar Lens. 

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

Bedoeling van gans het project is dat mensen weer leren kijken naar kunst, en begrijpen wat ze zien. Daarvoor wordt alles uit de kast gehaald, van informatica tot publieksbegeleiding. Maar tegelijk is het geen museum dat een vaste collectie heeft in magazijnen. Ook restauraties voor het Louvre vinden ook plaats in Lens, waarbij je als bezoeker over de schouder mag mee kijken.

11.JPG

Het is zaterdagmorgen en het is er overvol. Niettegenstaande de drukte is het verbazend stil. Zelden zag ik zoveel mensen aandachtig van een museum genieten. Het Louvre Lens is tezelfdertijd laagdrempelig en sacraal. Een plek waar kunst getoond wordt zonder te frustreren. Waar ook de highbrow kenner zich thuis voelt. De vraag of kunst de wereld kan redden, is al te vaak gesteld. Wie daar nog aan twijfelt, moet naar Lens.

00:08 Gepost door Linda in kunst

17-03-13

Wouter Deruytter tentoonsteld in Roeselare

Wouter Deruytter is een bekend fotograaf in Amerika, maar haast onbekend in eigen geboortestad, daar komt met de expo nu verandering in.

Wouter Derytter is een bekend fotograaf in Amerika, maar haast onbekent in eigen geboortestad. Met deze expo komt daar verandering in.

De vele fotoreeksen op verschillende locaties in de stad, kom je terecht in zijn avontuurlijke en verrassende leefwereld. Het is de eerste keer dat al het werk van de kunstfotograaf wordt samengebracht en op deze schaal wordt getoond.

1.jpg

Directeurswoning

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Clement en An doen de permanentie

5.JPG

6.JPG

Kluizen Nationale bank

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

Prachtige locatie en mooie fotoreeksen, een bezoekje waard.

Aan iedereen een Happy St. Patrick's Day

17:17 Gepost door Linda in kunst