11-05-13

Historium bezocht in Brugge

Hoe het was om in anno 1435 in de straten van Brugge rond te dwalen?

Wel dat heb ik en mijn man nu mogen meemaken in het Historium.

 

 

 

De cultuurhistorische attractie bevindt zich in een neogotisch gebouw op de Markt, de plek waar zich ooit de Waterhalle bevond. Wie er binnenstapt, stapt meteen ook in de teletijdmachine, rechtstreeks naar de Gouden Eeuw.

 

 

 

 

 

Het Historium schept een beeld van het leven in Brugge tijdens de Middeleeuwen. We werden door zeven kamers geleid, waar film, decor en muziek samengebracht is. Het fictieve liefdesverhaal speelt zich af in 1435. Op dat moment was Jan Van Eyck bezig aan zijn schilderij "Madonna met kannunik Joris Van der Paele".


 

De bar waar men een lekkere Duvel kon drinken was gewoon prachtig.

 

Ik vind dat je dit zeker eens moet gezien hebben, gewoon om de ervaring op te doen.

Maar je zal niet veel bijgeleerd hebben. En dat is jammer...

01:46 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

25-03-13

Ze hebben gouden handen...

 

Honderden ambachtslieden in heel België zetten vandaag de deuren van hun atelier open voor liefhebbers en nieuwsgierigen om samen met ons hun passie te delen. De hele dag kon je binnenkijken bij chocolatiers, meubelmakers, hoedenmakers, beeldhouwers, stylisten, juweelontwerpers en nog zoveel andere vakmensen.

Het geeft de bezoekers de kans om een originele zondag met het gezin door te brengen, en dat hebben we ook gedaan.

 

Langs één van de diepste waterlopen in West-Vlaanderen ligt 'Den Overdraght'. Den Overdraght is een kijk en doe boerderij. Ideaal om met uw kleinkinderen er een bezoekje te brengen.

 

Tijdens de rondleiding was er aandacht voor melkvee, varkens, schapen, neerhofdieren en het landschap.


Ze vertelden uitgebreid over de speciale en zeldzame schapenrassen en hun specifieke kenmerken. Een kleine demonstratie toont wat je zoal met wol kan doen, onder ander spinnen, twijnen en vilten. En wie het durft, kan het zelf eens oefenen.

 

 

 

'Verwondering en verbazing', dit biedt u den Overdraght.

 

 

Daarna een bezoek gebracht aan het kunstatelier Kerat in Wervik.

 

Kunst restaurator Frederik Knockaert en zijn collega Carolien De Wilde verrichten hier minutieus restauratiewerk op kunstvoorwerpen in opdracht van musea, kerken, antiquairs en particulieren.

 

 

Een alarm- en een afzuiginstallatie beveiligen de zaak respectievelijk tegen kunstrovers en giftige verfdampen.

 

 

Onder grote lampen die natuurlijk daglicht imiteren wordt er geretoucheerd met behulp van kleurpigmenten, natuurhars, ivoor, gips en bladgoud.

 

 

 

Op de werktafels van Atelier Kerat belanden schilderijen, beelden en vergulde kaders die door een beschadiging of de tand des tijds aan restauratie toe zijn.

 

 

 

 Het was een plezier om Frederik in het midden van oude en moderne meesters te horen vertellen over het hoe en het waarom van restauratie. Zijn verhaal ging zowel over het reinigen als over het fixeren, verstevigen en verdoeken van schilderijen, beelden, gravures en lijsten.

 

Het was een schitterende en een leerzame namiddag.

04:13 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

04-02-13

Nationale gedichtendag in het 't Muzenestje

Nationale gedichtendag in het ’t Muzenestje was meer dan geslaagd:

Met dank aan Dirk Lievens, Jan Vanderschaeghe en Roger Tanghe voor de organisatie en Jozef Coghe voor het begeleiden van de muziek.

 

Gedichten werden voorgelezen door:

 

Lieve Gadeyene

Wilfried Vervisch

Antoon Verreu

Magda Delanote

Monique Vanhee

Jan Vanderschaeghe

Roger Tanghe

Belinda Eelbode

Machteld Ramoudt

Nele Cracco

Decommere Romain

Deraeve Geert

Burgemeester Luc Martens

 

Linda Vandewynckele

 

Bart sr Depestel

 

Dirk Lievens

 

Marc Deseyn

 

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

Zoals u ziet we hebben er allemaal van genoten.

01:17 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

09-12-12

'Lille Fantastic'

Sinds 6 oktober vindt in Rijsel 'Lille Fantastic' plaats, een cultuurevenement met 500 activiteiten doorheen de stad.

Lille ondergaat een ware metamorfose en transformeert zich tot één grote culturele attractie. Op letterlijk elke straathoek valt er iets te zien , met meer dan 25 installaties: een huis dat uit de lucht lijkt te zijn gevallen, een ufo dat is geland in het treinstation en een immens rookgordijn als je de stad binnenloopt enz...

Maar de kunst ligt niet alleen op straat, ook is er een prachtige Expositie in Tri Portal.

Geniet maar eens mee.

01.jpg

1.jpg

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

Met dank aan de cultuurdienst van Roeselare we hebben met 34 personen daar kunnen van meegenieten.

Dank u Ruben voor die mooie dag.

00:17 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

12-10-12

Erfgoed Emiel Ramoudt vzw

Vanavond was er de tweejaarlijkse uitreiking Prijs Emiel Ramoudt in het stadhuis van Roeselare.

Die werd dit jaar toegekend aan Mevrouw Jennie Vanlerberghe, gewezen hoofdredacteur De Streekkrant, vredesactiviste en voortrekster van vrouwenrechten, met acties onder andere in Afghanistan.

Een dame met pit en de prijs was meer dan verdiend.

22:33 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

25-09-12

Officieel ingehuldigd…

Zaterdag werd de miniaturenwandeling van Kiwanis Roeselare 1 officieel ingehuldigd. Ook ik en mijn man waren aanwezig. Een voorstelling in mineur want in de nacht van vrijdag op zaterdag gingen dieven aan de haal met een van de zeven miniaturen.

De miniatuur stelde het oude postgebouw in de Ooststraat voor. “Vrijdagnamiddag werd de miniatuur geplaatst en vast gemaakt met onder andere lijm”. “Het werk weegt 40 à 50 kilogram en is uit brons gemaakt. De lijm was nog niet voldoende droog waardoor het nog mogelijk was om mits veel kracht de miniatuur los te maken.

 

Ondertussen werd de miniatuur aan het einde van de Ooststraat gevonden. Eerstdaags zal deze, extra stevig, op z'n plaats in de Ooststraat geïnstalleerd worden.

01.jpg

De miniaturenwandeling is een primeur voor Europa en brengt zeven verschillende monumenten in het centrum van Roeselare in beeld voor blinden en slechtzienden. Bij iedere miniatuur staat er een korte uitleg in braille. Ook mensen zonder een beperking kunnen de wandeling doen en zo enkele monumenten zoals het stadhuis, Klein Seminarie of het praalgraf van Albrecht Rodenbach ontdekken.

Het project is een initiatief van Kiwanis Roeselare 1 naar aanleiding van hun 45-jarig bestaan met steun van Roger Tanghe en zijn vzw 't Muzenestje.

00:45 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

01-09-12

Fototentoonstelling Jos Bogaerts

Geschiedenis van het binnenschip

1.jpg

Over oude spitsen en vaartuigen tot hedendaagse 1000 tonners

Jos Bogaerts is de voorzitter van het Cultureel Genootschap De Denker.  De vereniging organiseert allerlei activiteiten van culturele, educatieve, pedagogische of sociale aard.  Samen met De Denker heeft Jos Bogaerts bedacht om iets te doen rond 150 jaar kanaal. Na wat te brainstormen kwamen ze op het idee om een fototentoonstelling te maken over de geschiedenis van het binnenschip. “In de expo zal ik niet alleen het kanaal belichten maar ook het binnenschip. De tentoonstelling bevat 2 delen. Het 1ste gaat over oude schepen en het 2de over moderne”, aldus Jos.

“Op de foto’s zal je onder andere de onderdelen van een modern binnenschip (bv. het salon of de machinekamer) kunnen zien of de evolutie tussen de oude en nieuwe schepen kunnen vaststellen. Ik heb 1 jaar aan de foto’s gewerkt. Ze zijn genomen in onder andere Antwerpen, Gent, de Rupelmonding van de Schelde, Roeselare en Izegem. De nodige uitleg zal zelf door de fotograaf worden toegelicht. De expo gaat door tijdens de openingsuren in de bibliotheek van Roeselare.. Nadien verhuist de tentoonstelling naar de bibliotheek van Izegem. De tentoonstelling is toegankelijk voor een ruim publiek.. De toegang is gratis.

 

Als je dus de fototentoonstelling van de veelzijdige Jos Bogaerts wilt bezoeken hierbij het adres: Bibliotheek Albrecht Rodenbach , Arme Klarenstraat 75 , 8800 Roeselare

Van 1 september tot 30 September 2012

2.jpg

3.jpg

Vrijdagavond was ik ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling en het was meer dan de moeite.

23:54 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

30-04-12

Volle Va-Art

Tijdens de Week van de Amateurkunsten,  vond de kunst expo Volle VA-ART plaats in Ingelmunster. Op een kunstenroute doorheen de rustgevende kanaalzone stelden plaatselijke kunstenaars hun creaties tentoon op verrassende locaties.

 

In de loods van Voeders Delmotte was het de plaatselijke Kunstacademie die uiteenlopende werken tentoon stelde met als belangrijkste thema recyclagekunst.

 

 

In de gebouwen van Valora stelden volgende kunstenaars tentoon: Hein Denturck, Marianne Vromman, Gino Priem, Vera Herreman, Pia Manu, Didier Verfaillie, Luc Vanlerberghe en Marc Claerhout.

 

 

Bij Voeders Hendrix-Haeck kon je niet alleen terecht om de kunstwerken van Bart Verbeke en Jan Tyberghien te bekijken. Je kon er ook genieten van een uniek panorama op de gemeente, want de expositie vond plaats helemaal boven in de toren.

 

 

Vlak in die buurt stelden nog een deel kunstenaars tentoon in de loods van Schoenen Devoldere.

Op deze locatie waren de werken te zien van Marnix Beirlandt, Ria Mullebrouck, Marc Carrein, Christel Decruyenaere, Lindsay Vanhove, Rudi Wille, Janine Vandeleene.

 

Het was meer dan de moeite, geniet maar eens mee

1.JPG

2.JPG

03.jpg

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16:13 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

06-12-11

Het geliefde sierraad van de Kelten

 

 

Een van de sierraden die vooral bij de Kelten geliefd was de Torc.

 

Een torc is over het algemeen een gesmede halsband, maar ook wel een armband. De meestal gevlochten staaldraad is in een ronde vorm gebogen maar heeft aan een zijde van de ‘cirkel’ een opening. Beide einden van de band zijn meestal mooi bewerkt, vaak met dierenhoofden, en raken elkaar bijna.

 

Omdat de opening tussen de twee eindstukken zo klein is is het tot op de dag van vandaag de vraag hoe de dragers hun sierraad omkregen aangezien ze nooit met hun hoofd tussen de opening gepast hadden. Vermoed wordt dan ook dat de sierraden om de nek of om de arm gesmeed werden.

 

De torc is een oud sierraad. Al in de 6de eeuw voor Christus werd de Keltische godheden afgebeeld met een torc rond hun nek als teken van hun goddelijke macht of magische kracht.

Keltische strijders vochten met hun torc als symbool van hun kracht als krijger.

Ook edelen droegen de torc als symbool van hun hoge status.

       

 Tegenwoordig zijn er redelijk wat torc sierraden te koop. Dit komt omdat de hippies de    torc een mooie sierraad vonden en ze zorgden er voor dat het weer modieus werd. Vanaf dat moment was de torc in verschillende varianten verkrijgbaar: als halsband, armband, maar ook als ring. Vooral de armbanden zijn tot op de dag van vandaag erg populair.


 

De torc is tegenwoordig ook het symbool dat een Ierse saoi (wijsheid) krijgt.

Dat wordt uitgereikt van de meest vooraanstaande Ierse vereniging voor kunstenaars Aosdana.

In zeldzame gevallen wordt aan een lid van Aosdana  een saoi uitgereikt voor zijn uitstekende werk in de kunst. Het is een bijzondere titel omdat hij door maar zeven mensen gedragen, wordt voor het leven. Er zijn nooit meer dan 7 mensen saoi. Pas als een saoi sterft kan er een nieuwe verkozen worden.

Dit gebeurd door middel van stemmingen.

 

Foto Omschrijving komt hier

 

http://aosdana.artscouncil.ie/

11:16 Gepost door Linda in Cultuur en kunst

15-09-11

Geniet eens mee van de sfeer op Paris-Montmartre te Roeselare

flyer_paris_montmartre_2011 in jpg.jpg

werkgroep.jpg

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

18.JPG

19.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

24.JPG

25.JPG

26.JPG

27.JPG

28.JPG

29.JPG

30.JPG

31.JPG

32.JPG

33.JPG

34.JPG

35.JPG

36.JPG

37.JPG

38.JPG

39.JPG

40.JPG

41.JPG

42.JPG

43.JPG

44.JPG

45.JPG

46.JPG

47.JPG

48.JPG

49.JPG

50.JPG

51.JPG

52.JPG

53.JPG

54.JPG

56.JPG

57.JPG

58.JPG

59.JPG

60.JPG

61.JPG

sandra.JPG

62.JPG

10:19 Gepost door Linda in Cultuur en kunst