13-09-16

Binnenkort

Op zaterdag 26 november 2016 richten wij een Ierse muziekavond in; in het Parochiaal Centrum, Izegemseaardeweg 26 te Roeselare; deelgemeente Beveren.

Beide groepen –waarvan we de namen nog even geheim houden- treden voor de 1e maal op in deze regio.

De deuren gaan open vanaf 18.00 uur.

Ruime parkeergelegenheid op het H. Kruisplein; 200m van de zaal.

Meer details volgen later en worden via de gekende kanalen (website en nieuwsbrief) kenbaar gemaakt.

http://www.vlaanderen-ierland.be/

Er kan wel al gemeld worden dat er onder andere natuurlijk Guinness en echte Ierse Whiskey zal te verkrijgen zijn.

Een unieke gelegenheid om nieuwe groepen te ontdekken!

1egroep.jpg

2egroep.jpg

12:26 Gepost door Linda in Genieten, weetjes

04-02-16

Kindvriendelijke horeca

gezin.jpg

Jo.JPG

Isabel.JPG

Meer info op onze website

http://www.everyoneweb.com/stuurgroepgezinsraad

14:36 Gepost door Linda in weetjes

31-08-15

Wij zijn er klaar voor

 

bestuur.JPG

flyer.jpg

23:20 Gepost door Linda in weetjes

24-08-15

Werkgroep Kunst kijken

01.JPG

smaak&koeleur.jpg

 

17:43 Gepost door Linda in weetjes

26-07-15

Binnenkort terug Paris-Montmartre

 

flyer pm + cr 2015-page-001.jpg

flyer pm + cr 2015-page-002.jpg

 

bezoekerswedstrijd 2015-2-page-001.jpg

Roeselare shopping logo-page-001.jpg

16:04 Gepost door Linda in weetjes

07-07-15

Voordracht Tieners in verzet en OCMW-raad

Stijn.JPG

Groep.JPG

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

16:07 Gepost door Linda in weetjes

26-02-15

Gezinsraad

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

00:45 Gepost door Linda in weetjes

07-07-13

Binnenkort terug Paris-Montmartre in Roeselare

flyer.jpg

01:34 Gepost door Linda in weetjes

08-06-13

Nieuwe cultuurraad Roeselare

1.jpg

Onze nieuwe voorzitter Mieke Van Brussel

2.jpg

Nieuwe Cultuurraad voor de komende legislatuur 2013-2018 voor de stad Roeselare 

01:24 Gepost door Linda in weetjes

28-03-13

ARhus

Onze nieuwe bibliotheek aan De Munt luistert vanaf nu naar de naam ARhus.

Het kenniscentrum en de bibliotheek aan De Munt luistert naar de naam ARhus.

 De eerste twee hoofdletters verwijzen naar de Roeselaarse dichter Albrecht Rodenbach, die in 1880 stierf in het huis dat voor de bouw van het nieuwe complex moest wijken. ‘Hus' is bovendien het dialectwoord voor huis. Omdat West-Vlamingen het doorgaans toch wat moeilijk hebben met de uitspraak van de g en de h, wordt ook de link met de mythologische figuur Argus gelegd. En laat de reus, die met zijn honderd ogen de rivale van Hera in de gaten moest houden, dan weer symbool staan voor alziend en alwetend.

 ‘Enerzijds ben ik tevreden dat Albrecht Rodenbach niet helemaal vergeten is, maar  zullen mijn kleinkinderen over enkele jaren bij ARhus nog aan Albrecht Rodenbach denken?

 Dat is maar de vraag…

02:21 Gepost door Linda in weetjes

16-02-13

Milieuraad blaast 20 kaarsjes uit

In het stadhuis werd de twintigste verjaardag van de Milieuraad gevierd. Met de denk- en werkgroep Leefmilieu als voorloper werd de Milieuraad op 15 oktober 1992 geïnstalleerd. Al die tijd bleef Jean-Pierre Vyncke voorzitter.

Wat de toekomst brengt, blijft onzeker want eind dit jaar loopt de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaamse gewest af. Wellicht zal de Milieuraad dan onder een andere formule haar werking voortzetten.

01:05 Gepost door Linda in weetjes

10-11-12

Whisky voor een betere wereld…

 

De Schotse economie en vele Schotten lopen grotendeels op whisky, en nu kunnen zelfs Schotse huizen er mee van stroom worden voorzien! In het plaatsje Rothes wordt een centrale aangelegd die de afvalmaterialen van verschillende whiskydestilleerderijen omzet in warmte en elektriciteit. In 2013 moet de centrale klaar zijn.

Bij het destilleren van whisky blijven grote hoeveelheden organisch materiaal over, genaamd "draff". Dit materiaal zal in de centrale worden verzameld en verbrand, waardoor 9000 huizen in de omgeving van stroom kunnen worden voorzien. Een ander restproduct, "pot ale", dat overblijft onderin de destilleerketels, wordt omgezet in kunstmest en veevoer.

Het restmateriaal van zestien destilleerderijen, waaronder bekende merken als Glenlivet, Chivas Regal, Macallan en Famous Grouse, zal in de centrale verwerkt worden.

Milieugroepen in Schotland laten weten blij te zijn met het grootschalige project, dat een goede toevoeging vormt voor de duurzame energie-industrie van Schotland.

01:16 Gepost door Linda in weetjes

29-10-12

Hoge hakken…

Hoge hakken werden in de 15de eeuw uit pure noodzaak uitgevonden. Soldaten te paard waren het beu dat hun voeten altijd uit de stijlbeugels gleden, tot iemand op het idee kwam om schoenen te ontwerpen met een hak. Hoe hoger de hakken hoe beter.

Dat werd al snel een status symbool, eerst bij de mannen en later ook bij vrouwen.

00:58 Gepost door Linda in weetjes

01-10-12

Verkiezingsdebat

Op 14 oktober trekken we met zijn allen naar de stembus. In de aanloop naar de verkiezingen  bracht de Roeselaarse perskring alle kopstukken bij elkaar voor een pittig rondje te debatteren. En dit op zondagmorgen in de oude steenkapperij van het VMS. Ook ik en mijn man waren aanwezig en nieuwsgierig naar de dossierkennis van onze Roeselaarse politiekers. 

01.jpg

Moderator was Johny Vansevenant (VRT) en leidde dit keer het debat in goede banen. Ruim 200 geïnteresseerden waren aanwezig en dit op een zondagmorgen.

1.jpg

Ook de lijsttrekkers Luc Martens (CD&V), Henk Kindt (SP.A - als vervanger voor Michèle Hostekint die onverwacht in de Zevende Dag werd verwacht), Peter Logghe (Vlaams Belang), Francis Reynaert (Open Vld), Filiep Bouckenooghe (Groen), Brecht Vermeulen (N-VA) en Gianni Boone (Open Stadslijst).

Ze werden geconfronteerd met de belangrijkste thema's van de stad en elkanders standpunten daaromtrent. Mobiliteit, groen, veiligheid en financiën kwamen aan bod.

2.jpg

Christ Decommere zorgde voor de vrolijke noot. Zo liet hij de politici zweren dat na 14 oktober de belastingen niet worden verhoogd.

3.jpg

Het was een interessant debat met boeiende sprekers…

Mensen kunnen elkaar maar vinden als ze open en respectvol met elkaar in gesprek gaan. In het besef dat dingen steeds in beweging zijn en nooit voor eeuwig vastliggen.

Het is niet altijd eenvoudig, maar in mijn ogen kunnen verschillen tussen mensen steeds een aanzet zijn voor een verrijkende dialoog en een betere toekomst voor ons allen.

06:50 Gepost door Linda in weetjes

19-12-11

Wat men je NIET en NOOIT vertelde tijdens de vele geschiedenislessen !!!

 

De volgende keer dat je uw handen wast, en je vindt de temperatuur van het water niet echt aangenaam, denk er dan eens aan hoe het er ooit aan toeging in de late middeleeuwen (1270-1500).

*De meeste mensen huwden in juni, omdat ze hun jaarlijks bad namen in mei,en dus in juni nog redelijk fris roken. Tegen die tijd begon men echter toch al lichtelijk te stinken, en dus droeg de bruid een boeketje bloemen om haar lichaamsgeur te verbergen.

Daar komt dus het gebruik van dat ook vandaag nog de bruid een bruidsboeket draagt.*

 

*Een bad bestond uit een grote kuip die gevuld werd met heet water. De heer des huizes genoot het privilege van het schone water, daarna volgden de zoons en andere mannen die deel uitmaakten van het huishouden,dan de vrouwen, en tenslotte de kinderen. De baby's waren als laatste aan de beurt. Tegen dan was het water zo vuil dat je er makkelijk iemand in kon kwijtraken....

Vandaar de uitdrukking "de baby met het badwaterweggooien".

 

*Huizen hadden in die tijd strooien daken, zonder houten gebinte. Het was de enige plek waar de dieren zich warm konden houden, en dus leefden de katten en kleinere dieren (muizen, ongedierte) in het dak. Als het regende werd het daar glibberig, en soms gleden de dieren dan uit en vielen van het dak.

Vandaar het Engelse gezegde "It's raining cats and dogs".*

*Niets kon verhinderen dat er dingen in het huis vielen. Dit was een echt probleem in de slaapkamer, waar ongedierte en uitwerpselen je schone beddengoed konden bederven. Daarom werden bedden voorzien van grote palen om een laken over te hangen zodat het toch een beetje bescherming bood.

 Zo is het gebruik van hemelbedden ontstaan.*

 

*In die tijd kookte men in de keuken in een grote ketel die altijd boven het vuur hing. Elke dag werd het vuur aangestoken, en werden er ingrediënten toegevoegd aan de ketel. Men at meestal groenten, en weinig vlees. Men at deze stoofpot 's avonds, en liet het overschot inde ketel.  Dit werd dan 's nachts koud, en 's anderendaags begon men gewoon opnieuw. Zo zaten er in hun stoofpot vaak dingen die er al heel lang inzaten...*

*Wie geld had, kon zich tinnen borden veroorloven. Voedsel met een hoge  zuurtegraad zorgde er voor dat een beetje van het lood in het voedsel terecht kwam,wat vaak tot een loodvergiftiging leidde met de dood tot gevolg. Dit gebeurde het meest met tomaten, waardoor tomaten de volgende+/- 400 jaar als giftig werden beschouwd. Brood werd verdeeld volgens je sociale status. Arbeiders kregen de aangebrande bodem van het brood, het gezin at het middendeel op en de gasten kregen de bovenste, krokante korst.*

*Men gebruikte loden bekers om bier of whisky te drinken.. Die combinatie zorgde er soms voor dat de drinker een aantal dagen buiten westen was! Als de dronkaard dan bewusteloos gevonden werd langs de straat, werd hij vaak gereed gemaakt om begraven te worden. Hij werd een aantal dagen op de keukentafel gelegd,en de familie at en dronk aan diezelfde tafel, en wachtte af of hij nog wakker zou worden. 

Vandaar het gebruik van de doodswake.*

*Engeland is oud en klein, en de bevolking vond geen plaats meer om de doden te begraven, dus werden er kisten uitgegraven en de beenderen naar een beenderhuis overgebracht, zodat ze de graven konden hergebruiken. Bij het heropenen van deze kisten, ontdekten ze dat er bij 1 op 25 aan de binnenkant gekrabd was, ze beseften dat ze levenden hadden begraven. Van toen af werd er een touwtje rond de pols van een lijk gebonden, dat omhoog leidde en verbonden was met een belletje boven de grond. Iemand moest dan heel de nacht op het kerkhof zitten om te horen of de bel rinkelde. En zo werd er wel eens iemand "gered door de bel".*

Wie zei er ook alweer dat geschiedenis saai was...?

17:26 Gepost door Linda in weetjes

13-12-11

Het nieuw antwoordapparaat van Opa & Oma...

 Goedendag, wij zijn momenteel niet bereikbaar maar U kunt een bericht achterlaten door gebruik te maken van de volgende codes:


- Bent je een van onze kinderen: toets 1.
- Als we op de kleinkinderen moeten passen:toets 2.
- Als jullie onze auto dringend nodig hebben:toets 3.
- Als we de was en de strijk moeten doen: toets 4.
- Als we bij jullie thuis moeten oppassen: toets 5.
- Als we de kinderen van school moeten halen:toets 6.
- Als er voor aanstaande zondag een taart gebakken moet worden:

toets 7.
- Als jullie allemaal naar huis komen en mee-eten: toets 8.
- Als vader een klus moet komen doen: toets 9.

- Als U een van onze vrienden bent:

toets 10 en spreek uw boodschap in na de pieptoon.

We bellen U terug zodra we tijd hebben...

 

15:18 Gepost door Linda in weetjes

13-08-11

Alice in Wonderland

Alice's Shop in 1930

Een van de meest beroemde kleine winkeltjes in de wereld kan worden gevonden in Oxford aan de overkant van de weg Christ Church College. De Alice's winkel in Oxford is wereldberoemd, omdat de winkel zelf werd beschreven in de Alice avonturen meer dan 150 jaar geleden. De winkel is een van de meest tastbare links naar een hele episode in de Alice in Wonderland avonturen.

In de jaren 1850 een verlegen en met pensioen gaande Oxford professor Lewis Carroll, schreef een verhaal voor Alice Liddell, de dochter van de decaan van Christ Church College, die illustreerde hij zelf.

Deze originele manuscript bevindt zich nu in de British Library.

Lewis Carroll werd aangemoedigd om het verhaal te publiceren en het werd meteen een succes over de hele wereld. Het vertegenwoordigde een revolutie in de kinderverhalen en is het meest vertaalde werk van de Engelse literatuur na Shakespeare.

17:00 Gepost door Linda in weetjes